top of page

Testin kulku kiteytetysti


1. Petotestialueella on aina kerrallaan vain kulloinkin testattava koira (laumatestissä vain samaan laumaan kuuluvat oman perheen koirat).

Ulkopuolisia koiria ei saa olla näköpiirissä eikä lähialueella! 
Ei ole siis merkitystä, vaikka koirasi on aggressiivinen toisille koirille. Testissä koirat todellakin ovat omilla testivuoroillaan ja näin koira-aggressiivistenkaan kanssa ei tarvitse murehtia testiin tuloa. Koirien ulkoilutus tulee myös suorittaa siten, etteivät koirat kohtaa toisiaan.

Koirasi voi olla myös ihmisille hyvin pidättyväinen tai epävarma, sen ei tarvitse tulla toimeen siis  muiden koirien tai perheen ulkopuolisten ihmistenkään kanssa.  


2. Testi alkaa alkuhaastattelulla testialueen reunalla. jossa voi kertoa koirasta tarkempia tietoja, historiaa jne. 

3. Jälkiliina kytketään koiran pantaan tai valjaisiin. Liinan saat meiltä lainaksi tarvittaessa. 

4. Haastattelun jälkeen odota hetki paikallasi, kunnes testaaja menee naamioverkon taakse ja antaa luvan edetä.

5. Kun saat luvan, taluta koira lyhyellä liinalla hajukivelle. Hajukivellä koirasi haistelee testattavan pedon ulostetta (sekä karvaa ja pesätarpeita). HUOM! ÄLÄ ANNA koirasi merkata kiveä! 

6. Kävele hajukiveltä kohti naamiverkkoa, normaalia kävelyvauhtia ja pidä vielä liina melko lyhyenä. 

7. Peto tulee esiin naamioverkon takaa ja kun sinä näet pedon: Pysähdy itse 

8. Kun koira näkee pedon, anna heti pitkä liina testaajan ohjeen mukaisesti.

- Pidä katse koko ajan tiiviisti koirassasi!
- LIIKU KOIRAN MUKANA, tarvittaessa reippaasti juosten! 

HUOM! Liina ei saa kiristyä testin aikana, mikäli koira haluaa paeta. Kireä liina paineistaa pakoon haluavaa koiraa, joskus hyvinkin voimakkaasti ja estää koiraa tekemästä omia valintojaan. 

Koiralla täytyy olla siis aina mahdollisuus paeta heti sillä nopeudella kuin se haluaa ja sitä millään tavalla estämättä. Koiralla täytyy säilyä hallinnantunne ja mahdollisuus vapaaseen poistumiseen tilanteesta on yksi tärkeimpiä asioita.

Tämän vuoksi emme testaa pienillä ja ahtaasti aidatuilla alueilla esim. tenniskenttä tai jääkiekkokaukalo, eikä koiraa saa estää poistumasta liinalla tai muulla tavoin. Moni koira saattaa haluta ottaa ensin pidemmän etäisyyden ja vasta tämän jälkeen oman harkintansa mukaan lyhentää etäisyyttä petoon. Mikäli koiralta estetään etäisyyden otto, koiran toimintakyky voi heikentyä oleellisesti ja se aiheuttaa koiralle tarpeetonta painetta.  



9. Testaaja antaa tarvittaessa testin edetessä ohjeisiin tarkennuksia, toimi niiden mukaisesti. 

10.Petotestit® toiminta tapahtuu koiralähtöisesti!
Testit toteutetaan aina yksilöllisesti, huomioiden koiran ikä, kokemushistoria jne. Testi päättyy aina koiran kannalta onnistumiseen - koiria ei koskaan paineisteta tarpeettomasti eikä koiria pakoteta ikinä olemaan testialueella. Pakeneminenkin on toimintakykyä ja koiran tulee saada pitää pitkäkin välimatka petoon, niin halutessaan. 

Vaikka tilanne on monelle koiralle jännittävä, testi tehdään aina hallitusti ja koiralähtöisesti. 
Koira kohtaa pedon yhdessä ohjaajan kanssa, joka toimii sosiaalisena tukena koiralle. 
Koiran näkökulmasta katsoen tilanne päättyy aina onnistumiseen - koiraa ei paineisteta tarpeettomasti ja se selviytyy tilanteesta ja haasteesta koiran näkökulmasta katsoen aina sille edullisimmalla tavalla. Koiran itsetuntoa on myös mahdollista kehittää, kun haaste tuodaan aina koiran tasoisesti eikä koiraa lannisteta eikä kuormiteta liikaa. Monelle koiralle Petotesti toimii myös mahdollisuutena purkaa käyttäytymistarpeitaan. Testit tehdään aina siis yksilöllisesti, koiralähtöisesti ja testit soveltuvat siis kaikenlaisille koirille rotuun katsomatta pennusta sennuun.

HUOM! Ethän tuo testiin sairasta/ kipeää koiraa.
Tietyt krooniset sairaudet ovat sellaisia, että emme voi testata koiraasi lainkaan. (esim. epilepsia, sydänsairaudet, kortisolin eritykseen liittyvät sairaudet, kaikki koiran normaalia liikkumista/ nopeita liikkeitä rajoittavat kiputilat tai sairaudet). Epäselvissä tapauksissa otathan yhteyttä meihin ennen testiin tuloa. 


11. Palautuminen testin jälkeen kuuluu osana testiä, ethän vie koiraasi pois ennen kuin olet saanut luvan. 

Yhden päivän aikana voidaan koiralla suorittaa yksi testi. 
Jokainen lyhytkin testi aiheuttaa koirassa myös ihmissilmälle näkymättömiä fysiologisia muutoksia, mm. nostaa stressitasoja ja etenkin lämpimillä keleillä tuottaa fyysistä rasitusta. 
Yksi testi per päivä on koiran ja myös omistajan etu. Testistä saatava hyötykin on aina parhaimmillaan, kun koira pystyy suorittamaan testin riittävän levänneenä ja varmasti palautuneena.  
 

 

 


Tälle sivulle tulossa vielä tarkempaa ohjeistusta kuvineen! 

 

.

bottom of page